Zwangerschap
Gefeliciteerd met je zwangerschap!
Zodra je weet dat je zwanger bent kun je je bij ons aanmelden. Dit kan direct via het aanmeldformulier. Onze assistente belt of mailt je dan binnen drie werkdagen terug om een eerste afspraak te maken. Het is ook mogelijk om telefonisch contact op te nemen via 0172-425218.
Zodra je bij ons aanmeldt plannen we naar wens een intake en een vroege echo in. Tijdens de intake bespreken we je gezondheid en eventuele bijzonderheden waar we rekening mee kunnen houden tijdens de zwangerschap. Aan de hand van ons zorgpad krijg je inzichtelijk wanneer je welke controle van ons kunt verwachten. Wij vinden het erg belangrijk om de zorg af te stemmen naar jullie wens. Mocht je dus behoefte hebben aan meer of juist minder controles dan is dat altijd bespreekbaar.
De eerste echo is al mogelijk vanaf 7-8 weken zwangerschap.
Onderzoeken tijdens de zwangerschap
Je kunt laten onderzoeken of het kind in uw buik een aandoening heeft. Of een lichamelijke afwijking. We noemen dit prenatale screening. Er zijn twee soorten screening:
- Onderzoek naar downsyndroom, edwardssyndroom en patausyndroom: de NIPT (niet-invasieve prenatale test).
- Onderzoek naar lichamelijke afwijkingen: de 13-wekenecho en de 20-wekenecho.
Beide echo’s worden gemaakt in onze eigen praktijk door specialistische echoscopisten. Je beslist zelf of je deze onderzoeken wilt laten doen.
Graag informeren wij je over de mogelijkheden van prenatale screening. Heb je tijdens het eerste bezoek aan ons gezegd dat je meer wilt weten over prenatale screening? Dan krijg je hier een uitgebreid gesprek over (counseling).
Kijk voor meer informatie, folders en animatievideo’s op www.pns.nl de website over pre-en neonatale (na de geboorte) screeningen.
Belangrijk
-
Informeer je huisarts
Stel je huisarts en apotheek (telefonisch) op de hoogte van je zwangerschap.
-
Slik foliumzuur
Vanaf 4 weken voor de bevruchting tot 10 weken zwangerschap (8 weken vanaf de bevruchting) is het advies dagelijks 0,4-0,5 mg foliumzuur te gebruiken. Als je nog niet voor de zwangerschap gestart was met foliumzuur, doe dit dan nu alsnog.
-
Vitamine D
Gebruik dagelijks ook 10 microgram vitamine D. Vitamine D is nodig om calcium goed op te nemen uit de voeding.
-
Houd rekening met je voeding
Voor jezelf is het belangrijk om gezond en gevarieerd te eten. Eet geen kazen van rauwe melk (‘au lait cru’) en geen rauw of rosé gebakken vlees (filet American, biefstuk, salami). Eet ook geen (vacuüm) voorverpakte gerookte vis. Eet geen orgaanvlees. Voor meer informatie: voedingscentrum.nl
-
Moeders voor Moeders
Wil je misschien meedoen aan Moeders voor Moeders?
-
Verzamel informatie
Op de website www.deverloskundige.nl vind je allerlei informatie die relevant is rondom de zwangerschap, bevalling en kraambed.
-
Aanmelden voor geboortemail
Meld je aan voor de geboortemail. Je ontvangt dan iedere week een e-mail met informatie over je zwangerschap, passend bij je zwangerschapsduur. Deze mail hebben wij ontwikkeld, samen met de andere verloskundigenpraktijken en ziekenhuizen uit de regio. Op deze manier krijgen alle zwangeren uit de regio dezelfde informatie.