Partner van een verloskundige

Partner van een verloskundige

Partner van een verloskundige

Partner van een verloskundige, een zwangere verloskundige. Vandaag Niels aan het woord, de partner van Annemieke, over de zwangerschap, bevalling en kraamtijd.

“De afgelopen weken hebben jullie het verhaal van Annemieke kunnen lezen. Na de eerste of tweede blog vroeg ze mij of ik mijn verhaal wilde vertellen. Dus ook ik ben in de digitale pen gekropen. Hieronder mijn ervaring.

Goed nieuws!

Op 6 maart 2018 kwam ik thuis van mijn werk. Toen ik thuis kwam stond Annemieke klaar met een doos van Bol.com. In deze doos vond ik een geschenk groter dan alle kerst, sinterklaas en verjaardagscadeautjes bij elkaar. Annemieke was zwanger en we gingen het avontuur tegemoet van samen papa en mama worden! Omdat we al een paar maanden bezig waren met zwanger worden en er een gesprek bij de gynaecoloog was geweest, was het een verrassing dat het plots toch lukte.

Ik als man had de tranen in mijn ogen, want ik ben, wat janken betreft, toch echt het vrouwtje van ons tweeën, al liet dat bekend maak moment ook Annemieke niet onbewogen.

Bekendmaking

Na een week besloten we om op 11 maart het nieuws aan de aanstaande opa’s en oma’s mee te delen. Ik ben op 11 maart jarig en om die reden hadden we cupcakes meegenomen naar onze ouders. Wat we niet vertelden was dat er muisjes in de cupcakes zaten. De reacties waren genieten. Waar bij de opa’s en oma’s het kwartje even moest vallen, wist mijn broertje direct na de eerste hap wat er aan de hand was, worden jullie ouders? 11 maart was de vijfde week van de zwangerschap, dus het feestje was nog wel onder voorbehoud. We hebben er bewust voor gekozen om dit al zo vroeg in zwangerschap te delen met ouders en broers en schoonzussen. Mocht de zwangerschap toch niet lopen zoals we hoopten, konden we het verdriet ook makkelijker delen met de mensen die het dichtst bij ons staan.

Na het bekend maken van de zwangerschap begon het aftellen van weken. Daarnaast begonnen ook de controles bij de collega’s van Annemieke. Het leuke van een relatie hebben met een verloskundige is dat de gesprekken met collega’s al snel in vaktaal overgaan. Ondanks dat zowel Annemieke als haar collega’s hun best deden, heb ik toch vaak het gesprek even stil moeten leggen voor de Nederlandse ondertiteling. Net zoals de meeste van jullie weet ik namelijk ook niet wat on all fours, fluxus, epi’s, venapunctie enzovoorts is. Dat werd gelukkig met alle liefde, in geuren en kleuren, uitgelegd. Dit kwam later in het ziekenhuis ook nog regelmatig terug. Maar ook daar kreeg ik steeds duidelijke uitleg.

Zwangerschapsgym

En dan komt het onvermijdelijke, op één na zwaarste moment voor mannen: de zwangerschapsgym. Annemieke kende natuurlijk al veel verschillende soorten zwangerschapsgym. Ik kende er ook een paar waarbij zwangerschapsyoga en hypnobirthing de meest exotische waren. Aangezien ik Annemieke al een paar keer positief gehoord had over hypnobirthing was ik niet verbaasd dat hiervoor gekozen werd. Mijn eerste reactie was: dat ga ik écht niet doen! Maar… nadat ik door een collega erop gewezen was dat dit een van de weinige dingen was die je als man kon doen voor je partner, ben ik toch overstag gegaan. Daarbij: als partner van een verloskundige kan je toch écht niet de zorg weigeren.

Hypnobirthing

Voor Annemieke was dit een fijne voorbereiding op de bevalling en ook ik heb dingen geleerd die belangrijk zijn. Maar, voor alle medepapa’s in spé… Naast de leerzame uitleg over hoe het lichaam van een vrouw werkt tijdens een bevalling en de trucs om daar zo goed mogelijk mee om te gaan, waren er ook hypno-stukken. Ik heb regelmatig bij het voorlezen van een tekst en het ronddraaien van de arm van Annemieke gedacht: wat doe ik hier? Voornamelijk op het moment dat de hypno-dame een tekst voorlas. Hierbij waren alle stellen verdeeld door de zaal. Het doel van het lezen van het verhaal was dat je ontspande en langzaam in zelfhypnose kwam. Ik was de enige in de groep die hier niet voor open stond, want al snel hoorde ik licht gesnurk. Toen ik spiekte tussen mijn oogleden, lag iedereen in complete rust te luisteren naar het verhaal.

Annemieke en ik lagen op zitzakken en ik kwam er al snel achter dat ik toch niet zo relaxt lag als de opdracht was. De kramp in mijn nek werd erger en erger.

Je doet het niet voor jezelf

Iedereen was ondertussen in slaap gevallen/ontspannen/onder hypnose, toen het verhaal van de hypno-dame ging naar “Een plek van rust, waar een meer is. Dat meer bevat helend water waarin we al onze zorgen achterlaten. Als we uit dit meer komen, is het moment aangebroken om de spieren en de baarmoeder te bedanken”. Dit specifieke moment is iets waar jullie mannen je op moeten voorbereiden. Het is het moment om door te zetten, want je doet dit niet alleen voor jezelf. Je doet het ook voor je partner en indirect voor het wondertje in de buik van je partner. Dus zet door, want als dit iets is waar zij veel aan heeft, dan is dit het allemaal waard. Wat mij betreft is dat Birthing gedeelte van deze cursus top, het Hypno gedeelte had van mij niet gehoeven. Ook ik, als partner van een verloskundige, kon hier nog een heleboel van leren.

En verder…

Hierna volgde nog een aantal weken waarbij Annemieke erg misselijk was en ik besefte dat je als man echt niet veel kan doen. Alleen het vasthouden van haren en het maken van fruit en komkommer wat wel smaakte, was wat ik kon doen. Op dit moment van schrijven vraag ik aan Annemieke wat was er nog meer in deze zwangerschap? Annemieke zegt dat ze geen last heeft gehad van emotie schommelingen, toch? En hoe graag ik in een slachtofferrol zou willen kruipen, het klopt. Dat is me gelukkig bespaard gebleven.

Annemieke zegt dat we naar de voorlichtingsavond op de praktijk zijn geweest. Dat is voor alle ouders in spé een aanrader. Hier krijg je een goed beeld van hoe de zorg tijdens een zwangerschap en bevalling in elkaar zit. Daarnaast kan je ook je vragen stellen bij bepaalde onderwerpen. Zoals wat zijn de nadelen van pijnstilling tijdens de bevalling, hoe weet ik wanneer de bevalling begint enzovoorts. Op deze avond werd ook de vacuümpomp besproken. Wanneer wordt deze gebruikt en wat zijn de gevolgen. Toen Ylonka vertelde dat hiermee wat aan het hoofd van baby wordt getrokken, baarde dit een van de partners zorgen. Hij stelde de vraag of het hoofd hierdoor niet uitrekt wordt en of dit gevolg van een vacuümpomp niet blijvend is? Hierbij dacht ik: Oja, ik zie dagelijks mensen met een langgerekte hoofden en dan vraag ik me af of dat door een vacuümpomp komt. ^frons

Ik ben Niels, partner van een verloskundige. Ik ging één blog schrijven, want ik ben niet zo lang van stof als Annemieke. Maar, zoals jullie gemerkt hebben, dat valt niet mee. Volgende week lezen jullie meer over mijn belevingen tijdens de opname en bevalling van Annemieke.”