Echoscopie
Echoscopie
Wist je dat wij alle eerstelijns echo’s in de praktijk zelf maken? Dit wordt gedaan door onze verloskundigen Marjolijn, Ylonka en Annemieke, die gespecialiseerd zijn in echoscopie tijdens de zwangerschap.
Echoscopie is een techniek waarmee (onder andere) de zwangerschap in het lichaam zichtbaar worden gemaakt door middel van ultrageluid. Dit zijn hoogfrequente geluidsgolven die door een zogenaamde transducer worden uitgezonden. Deze geluidsgolven zijn pijnloos en niet hoorbaar. Echoscopie wordt al meer dan 30 jaar op grote schaal toegepast. Tot op heden zijn er nog geen nadelige gevolgen of schadelijke effecten van echoscopische onderzoek aangetoond.
Tijdens de zwangerschap bestaan onder andere de volgende echoscopische onderzoeken:
Soorten echo’s
De vitaliteitsecho bieden we in de praktijk aan alle zwangeren aan, als service van de praktijk. Het is bij deze echo nog te vroeg om nauwkeurig de duur van de zwangerschap te bepalen, zoals dat bij de termijnecho wel kan. Deze echo wordt gemaakt tussen een zwangerschapsduur van 7 en 10 weken, maar bij voorkeur als je in ieder geval de 8 weken voorbij bent. De vitaliteitsecho wordt meestal inwendig (vaginaal) gemaakt, omdat het beeld via de buik vaak nog te onduidelijk is. Heb je liever geen inwendige echo of heb je geen behoefte aan een vroege echo? Dan kun je het beste wachten tot de termijnecho na 10 weken zwangerschap. Dan lukt het bijna altijd om uitwendig met de echo te kijken.
Doel van de vitaliteitsecho:
- Vaststellen of de zwangerschap intact is. Dat wil zeggen dat we kijken of het hartje klopt
- Vaststellen of het om een eenling- of meerlingzwangerschap gaat
- Vaststellen of de zwangerschap zich in de baarmoeder genesteld heeft en niet daarbuiten
Deze echo geeft geen zekerheid over het wel of niet krijgen van een miskraam of eventuele aangeboren afwijkingen.
Op indicatie kan het zijn dat er groeiecho’s worden aangeboden in de zwangerschap. Deze echo’s maken we in onze eigen praktijk. Dit kan op voorhand al bepaald worden doordat je een eerder een te klein of te groot kind hebt gekregen of een hogere BMI hebt. Het kan ook zijn dat we tijdens de reguliere controles vinden dat je buik weinig of juist erg hard groeit.
Hierbij kijken we naar de hoofdomtrek, de buikomtrek en de lengte van het bovenbeen van het kind. Dit geeft een indicatie over hoe groot het kindje is. Ook kijken we of er nog voldoende vruchtwater om het kind heen zit. Een groeiecho kan tot 10% afwijken van de daadwerkelijke groei. Het kan dus voorkomen dat er onterecht zorgen ontstaan over de groei en ontwikkeling van de baby.
Als jullie je zorgen maken om de groei van de baby bespreek dit dan met ons. We kunnen altijd een groeiecho inplannen als jullie je zorgen maken.
Een termijnecho en de 20-weken echo worden standaard vanuit het basispakket vergoed. Andere echo’s zoals bijvoorbeeld een groeiecho, worden alleen vergoed op indicatie.
Ook de termijnecho vindt plaats in onze eigen praktijk! De termijnecho wordt bij alle zwangeren gemaakt tussen een zwangerschapsduur van 10 en 12+6 weken, omdat dit de meest optimale termijn is om de uitgerekende datum vast te stellen.
Doel van de termijnecho:
- Vaststellen of de zwangerschap intact is. Dat wil zeggen dat we kijken of het hartje klopt
- Vaststellen van de uitgerekende datum, door het kindje op te meten
- Wanneer er nog geen vitaliteitsecho heeft plaatsgevonden: vaststellen of het om een eenling- of meerlingzwangerschap gaat en vaststellen of de zwangerschap zich in de baarmoeder genesteld heeft en niet daarbuiten.
Het is goed om erbij stil te staan dat een echo niet altijd alleen maar leuk en bijzonder is. Het kan zijn dat we ontdekken dat je een miskraam hebt of dat er een afwijking wordt gezien. Ook al is de termijnecho niet bedoeld om afwijkingen op te sporen (hiervoor kun je kiezen om een twintig-weken echo te laten verrichten), het kan zijn dat er toch iets wordt gevonden.
Een deskundig uitgevoerde dertien-weken echo in eigen praktijk
Wat: Tijdens de zwangerschap kun je ervoor kiezen om een dertien-weken echo te laten verrichten. De dertien-weken echo (ook wel Structureel Echoscopisch Onderzoek) is een screeningsecho, wat wil zeggen dat dit gaat om een specialistische echo. Deze echo wordt gemaakt bij een zwangerschapsduur tussen de 12 weken en 3 dagen en 14 weken en 3 dagen in de zwangerschap. Er wordt onder andere gekeken naar de schedel, de hersenen, het aangezicht, de wervelkolom, het hart, verschillende organen en de ledematen van de baby. Ook wordt gekeken naar het vruchtwater, de positie van de placenta en de groei van het kind. Bij de dertien-weken echo is de baby kleiner dan bij de twintig-weken echo, er kan dan ook niet altijd hetzelfde gezien worden.
Tijdens de dertien-weken echo kan het zijn dat jullie slecht nieuws krijgen over de ontwikkeling van jullie kind. Daarnaast bestaat er de kans dat de uitslag die je krijgt vals positief of vals negatief is. Dat wil zeggen dat het kan zijn dat er een afwijking wordt gevonden, die later toch geen afwijking blijkt te zijn, of dat een afwijking die er wel is niet wordt gevonden. Echoscopisch onderzoek heeft beperkingen en we weten dat we op de echo nooit alle afwijkingen kunnen vinden. Het is daarom belangrijk je te realiseren dat een goede uitslag van een echo, geen garantie geeft voor een gezond kind.
Waar: De dertien-weken echo vindt plaats bij ons in de praktijk. Dit wordt gedaan door twee echoscopisten van echocentrum rivierenland die gespecialiseerd zijn in het maken van de dertien-weken echo. Dit vinden wij belangrijk, omdat eventuele afwijkingen zo goed mogelijk opgespoord moeten worden.
Kwaliteit: De apparatuur en de echoscopisten voldoen aan de kwaliteitscriteria zoals deze gesteld zijn door de beroepsvereniging en de overheid. Er is een contract met het SPSRM, welke de vergunning- en toezichthouder zijn voor de uitvoering van het Structureel Echoscopisch Onderzoek. De echoscopisten hebben allemaal de juiste opleidingen en bevoegdheden en staan ingeschreven in het kwaliteitsregister van de BEN.
Een deskundig uitgevoerde twintig-weken echo in eigen praktijk
Wat: Tijdens de zwangerschap kun je ervoor kiezen om een twintig-weken echo te laten verrichten. De twintig-weken echo (ook wel Structureel Echoscopisch Onderzoek) is een screeningsecho, wat wil zeggen dat dit gaat om een specialistische echo. Deze echo wordt gemaakt bij een zwangerschapsduur tussen de 18.5 en 22 weken in de zwangerschap. Er wordt onder andere gekeken naar de schedel, de hersenen, het aangezicht, de wervelkolom, het hart, verschillende organen en de ledematen van de baby. Ook wordt gekeken naar het vruchtwater, de positie van de placenta en de groei van het kind.
Tijdens de twintig-weken echo kan het zijn dat jullie slecht nieuws krijgen over de ontwikkeling van jullie kind. Daarnaast bestaat er de kans dat de uitslag die je krijgt vals positief of vals negatief is. Dat wil zeggen dat het kan zijn dat er een afwijking wordt gevonden, die later toch geen afwijking blijkt te zijn, of dat een afwijking die er wel is niet wordt gevonden. Echoscopisch onderzoek heeft beperkingen en we weten dat we op de echo nooit alle afwijkingen kunnen vinden. Het is daarom belangrijk je te realiseren dat een goede uitslag van een echo, geen garantie geeft voor een gezond kind.
Waar: De twintig-weken echo vindt plaats bij ons in de praktijk. Dit wordt gedaan door twee echoscopisten van echocentrum rivierenland die gespecialiseerd zijn in het maken van de twintig-weken echo. Dit vinden wij belangrijk, omdat eventuele afwijkingen zo goed mogelijk opgespoord moeten worden.
Kwaliteit: De apparatuur en de echoscopisten voldoen aan de kwaliteitscriteria zoals deze gesteld zijn door de beroepsvereniging en de overheid. Er is een contract met het SPSRM, welke de vergunning- en toezichthouder zijn voor de uitvoering van het Structureel Echoscopisch Onderzoek. De echoscopisten hebben allemaal de juiste opleidingen en bevoegdheden en staan ingeschreven in het kwaliteitsregister van de BEN.