Wat heeft een verloskundige nu eigenlijk allemaal mee in haar verlostas. Als verloskundige zijn we opgeleid om veilig een thuisbevalling te begeleiden, maar naast de ondersteuning van een kraamverzorgsters hebben wij daar ook onze verlostas voor nodig.
Een verlostas bestaat eigenlijk uit twee delen. Een tas voor de bevalling zelf en een tas voor eventuele situaties waarin we anders moeten handelen.
De verlostas voor de bevalling:
- Doptone: Om naar de hartslag van de baby te kunnen luisteren
- Handschoenen: Om de ontsluiting vast te kunnen stellen of om de baby aan te pakken
- Bloeddruk meter: Dat spreekt voor zich, om je bloeddruk te meten
- Partusset: Deze set bestaat uit twee kochers(klemmen) en een navelstrengschaar om de navel door te kunnen knippen
- Cordring: Als je iets anders wilt dan de navelklem in je kraampakket en je hebt in je zwangerschap de cordring niet gekocht op de praktijk hebben wij er ook een mee. Voor meer informatie over de cordring zie het filmpje op onze Facebook.
- Episiotomieschaar: Een schaar om een knip te zetten. Als de hartslag van de baby te lang te ver naar beneden zakt tijdens de bevalling en we verwachten dat de baby er bijna is kiezen we ervoor om een knip te zetten. Gelukkig kunnen de verloskundigen van Vivre het aantal keer dat ze een knip hebben moeten zetten op een hand tellen. Uiteraard doen we dit niet zonder verdoving
- Hechtset: Om na de bevalling indien nodig te kunnen hechten
- Verdoving: We hechten uiteraard ook niet zonder verdoving
- Unster: De benaming voor een hangende babyweegschaal.
- Medicijnen: Oxytocine om je baarmoeder samen te laten trekken. Vitamine K voor de baby.
Unster: Je weet wel van die foto’s van die schattige babyvoetjes die uit die doek hangen.
De verlostas voor spoedsituaties
- Rode tas: Met onder andere een infuus en vocht voor als je teveel bloed zou verliezen
- Blauwe tas: Voor als je op de een of andere manier iets is met je ademhaling
- Gele tas: Als we je blaas moeten legen
- Beademingsballon en zuurstoffles: Sommige baby’s hebben ondersteuning nodig om al het vruchtwater uit de longen te krijgen. Hierbij is eigenlijk nooit zuurstof nodig, maar soms wel de beademingsballon om wat omgevingslucht te kunnen geven. Op deze manier helpen we een baby om goed adem te halen. De zuurstoffles zelf wordt eigenlijk nooit gebruikt, maar als we hem toch wel ineens nodig zouden hebben leggen de zuurstoffles wel altijd klaar.
Als verloskundigen worden we jaarlijks getraind op de eventuele spoedsituaties. Zo leren we hoe we moeten handelen. Aangezien de spoedsituaties zo weinig voorkomen is het nodig om op die manier goed getraind te blijven.
Heb je meer vragen over de verlostas of de begeleiding van je bevalling? Laat het ons dan weten tijdens het spreekuur.
Of je nu een kinderwens hebt, zwanger bent, gaat bevallen, in het kraambed zit of meer informatie wilt over anticonceptie en het plaatsen van een spiraal; bij ons ben je aan het juiste adres. Meld je hier aan!
De praktijk is gevestigd in Alphen aan den Rijn, maar ook als je in de omliggende dorpen woont, kunnen jullie je bij ons aanmelden. Denk hierbij aan Ter Aar, Langeraar, Aarlanderveen, Rijnsaterwoude, Woubrugge, Hoogmade, Zwammerdam en Boskoop. Woon je niet in één van deze dorpen, maar wil je wel heel graag bij ons komen voor verloskundige zorg? Dan kun je ons altijd bellen om te informeren naar de mogelijkheden.